20 Eylül 2015 Pazar

Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi, Raspberry Pi Foundation sebebi ile 2009’da geliştirilmeye başlanmış kredi kartı büyüklüğündeki tek board’dan oluşmuş tam donanımlı bir mini-bilgisayardır.


Teknik özellikleri:
işlemci: Broadcom BCM2835 (700MHz, ARM1176JZF-S  tabanlı)
Grafik işlemcisi: Broadcom VideoCore ıV (OpenGL ES 2.0, 1080p destekli)
256MB RAM Yeni modellerde 512MB Ram
1 tane USB 2.0 (Model B’de 2 tane mevcut)
HDMı yuvası
SD Kart Okuyucu,
3.5mm ses jakı,
RCA Video çıkışı,
CSı Bağlantısı
Ethernet (sadece Model B’de)
işletim sistemi: Debian GNU/Linux, Fedora, Arch Linux ve türevleri
Düşük seviye etraf Birimleri: 8 adet GPıO, UART, ı²C bus, SPı bus’la birlikte iki Chip Select,  üç.üç V,  5 V, ground

Peki bu cihaza neden ihtiyacım var ?
Bunun gerçekte ansızın çok sebebi olabilmektedir. Kimileri bu cihazı evde sunucu kurmak için, kimileri python vb. dillerde yazılım geliştirmeye bir platform bulunduğu için, kimileri torrent vs. dosya indirme platformlarında 7/24 açık tutup bir “seedbox”a dönüştürüp kullanımı için, kimileri de aygıt 1080p videoları rahatlıkla açabildiğinden bir media center’a dönüştürmek için kullanmakta. bununla beraber kredi kartı ebatında olduğundan taşınabilir olması da ayrıca bir artısı. ek şekilde bilgisayarı yeni öğrenen birisi için güzel ve ucuz bir başlangıç bilgisayarı olarak kullanabilirsiniz. Bu tamamiyle size ve yaratıcılığınıza kalmış.

Peki Fiyatı?
Yapabileceklerini düşününce epey bir ucuz :) 25 dolarlık model A ve 35 dolarlık model B şekilde 2 sürümü var. Yakın sürede elinize geçtiyse muhtemelen 35 dolarlık sürüm olan model B’dir elinizdeki.

(35 dolalık model B farnell’in sitesinden yol dahil olarak elime 78 liraya geçti.)

Nasıl Kullanacağım?
Diyelim siparişini verip cihaz elinize geçti. Bundan sonra sıra işletim sistemi kurmakta. cihaz Arm v6 mimarisine sahip olduğundan güncel windows dağıtımlarını kullanamazsınız. ama güncel linux dağıtımlarını, ve de yakında Android işletim sistemini isterseniz görsel arayüzle, isterseniz de ssh bağlantısı üzerinden rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder